• archives annuelles 2018
 • archives annuelles 2017
 • archives annuelles 2016
 • archives annuelles 2015
 • archives annuelles 2014
 • archives annuelles 2013
 • archives annuelles 2012
 • archives annuelles 2011
 • archives annuelles 2010
 • archives annuelles 2009
 • archives annuelles 2008
 • archives annuelles 2007
 • archives annuelles 2006
 • archives annuelles 2005
 • archives annuelles 2004
 • archives annuelles 2003
Traduction
EnglishБългарскиČeštinaNederlandsFrançaisDeutschΕλληνικάעבריתÍslenskaItalianoLatīnaLietuvių kalbaPolskiPortuguêsRomânăРусскийSlovenčinaSlovenščinaEspañolSvenskaTürkçe
Le texte de ces matériaux dans le site sont sous la forme, présentés par les auteurs et ne reflètent pas les changements ou les coupures, déclarations faites lors de la conférence, discussions ou des tables Krga ou lors de leur publication dans les médias.

path_85646Едно убийство в Холандия отпуши клапата на напрежението и доведе до събития, навяващи мрачни предчувствия за бъдещи трусове. То е на път да изкопае дълбока пропаст в считаното за спокойно, толерантно, едва ли не заспало холандско общество. От едната страна са ислямистите и терористите. А в по-широк смисъл – имигрантите от арабския свят и другите ислямски държави. Because many of these concepts are becoming more of an identity. On the other side is gaining strength xenophobic wave. Which tends to blame most of the millions of immigrants for all possible problems - economic hardship, unemployment, нарастващата престъпност.

Earlier this month in Amsterdam was stabbed and then shot and killed filmmaker Theo van Gogh / this, че фамилията не е съвпадение и режисьорът проследява през вековете родствената си връзка с великия художник внася допълнителен елемент на наранена националната гордост за много холандци/. Заподозрени са арабски имигранти, представители на организирана фундаменталистка група с широки международни контакти. Мотивът е религиозно отмъщение. Заради филма “Подчинение”, критикуващ безправното положение на жената в традиционното ислямско общество и униженията, на които тя е подложена. Убийството бе последвано от разбиването или подпалването на над 20 джамии, ислямски училища и други религиозни обекти, както и от нападения над християнски църкви.

За съжаление това убийство не може да се класифицира в графата случайност. Нито пък е неизбежен епизод от бита на големия град. То е следствие от постоянно нагнетяваното напрежение в цяла Европа и е брънка от цяла верига събития, тласкащи континента между Сцилата и Харибдата на глобалния свят – международния тероризъм и ксенофобията.

Войната в Ирак се яви не просто катализатор, но в голяма степен вторично генерира подходящата среда за разгръщане на международния тероризъм, въоръжавайки го с кауза и идеология. Тя издълба пропаст между евроатлантическия и мюсюлманския свят и е на път да въздигне на пиедестала на пророк американския учен Самюел Хънтингтън, определил войната на цивилизациите като най-голяма опасност за човечеството след края на студената война.

Тероризмът разбира се, не е само ислямски, но в сегашната си форма на изява той се интегрира на базата на радикалния ислям, на антиамериканските и антиевропейски настроения, възползвайки се от бедността и затвореността на ислямския свят, включително и на изселническите колонии в Европа. Като е активно подпомаган в това отношение и от неадекватната политика на евроатлантическата общност, от опитите за износ и силово налагане на ценности и стереотипи на поведение на общества със свои дългогодишни традиции, история и култура.

Пропастта става все по-дълбока. От една страна глобализацията руши съществуващите граници /не само държавни, но и национални, информационни, комуникационни/, създавайки условия за безпрецедентна човешка мобилност; от друга – масовото нахлуване на имигранти в Европа намалява възможностите за тяхното интегриране не само в икономиката, но и в обществото на приемащите страни. По този начин имигрантските общности се затварят в себе си под натиска както на икономическите и социални причини /ниско квалифицирания труд и заплащане/, така и поради религиозната обособеност на ислямските общности, създавайки общество в обществото.

Реакцията на холандското правителство в случая също буди притеснения. Дясната партия на премиера Болкененде разглежда възможността за затваряне на джамии, ако в тях се проповядват “не-холандски ценности”. Мъртвото вълнение на анти-имигрантските настроения почти навсякъде в Европа роди свои политически носители в лицето на крайно десните партии на Жан-Мари льо Пен във Франция, на убития Пим Фортаун в Холандия, на Йорг Хайдер в Австрия и др. Впрочем буквално преди няколко дни белгийски съд бе принуден да вземе безпрецедентно решение, обявявайки за расистки и поставяйки извън закона влиятелния крайно десен Фламандски блок в Белгия.

Военният бумеранг удари Европа много по-тежко, отколкото Ирак или тероризма, защото той подкопава основите на европейската демокрация – равните права на индивида, етническата и религиозната толерантност. Nay, Potentiel conflictuel accumulé dans la société européenne est elle-même un générateur supplémentaire de nouvelles tensions, différenciation et l'extrémisme, notamment à long terme, eu tendance à fixer des conséquences lourdes génératives.

Lubomir Kyuchukov

Traduction
EnglishБългарскиČeštinaNederlandsFrançaisDeutschΕλληνικάעבריתÍslenskaItalianoLatīnaLietuvių kalbaPolskiPortuguêsRomânăРусскийSlovenčinaSlovenščinaEspañolSvenskaTürkçe