Brussel zet het beschermen van geld voor wetenschap en innovatie

EU flags outside European CommissionEвропейската комисия ще настоява парите от структурните фондове да не се харчат само за инфраструктура, maar ook voor wetenschap en innovatie. Ja, Het is moeilijker, dan tot snelwegen, maar het is belangrijk voor Bulgarije om te investeren in groei en werkgelegenheid.

Tova aanvrager Wolfgang Burcher, зам.-директор „Изследвания и иновации“ в Европейската комисия на дискусия за начините на финансиране на научни проекти от европейския бюджет 2014-2020 Dhr., организирана от Института за икономика и международни отношения и Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Бурчер представи възможностите за финансиране на науката, иновациите и изследванията и обърна внимание, че средствата за тях, за малките и средни предприятия и за зелена икономика ще имат специална защита, която няма да позволява на националните власти да ги харчат за друго.

DSC_1598Инвестициите в развитие на наука и иновации в България са ниски и това е сериозно предизвикателство, смята Бурчер. При средно за ЕС от 2% от брутния национален продукт, България отделя едва около 0,5% за наука. Друг проблем е слабият интерес на бизнеса в инвестициите за иновация.

Ivaylo Kalfin, който е докладчик на Европейския парламент за следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2014-2020 g. предупреди, че най-вероятно европейските разходи ще бъдат чувствително орязани, като парите за растеж и изследвания ще бъдат сред най-силно засегнатите. Страните членки вече преговарят по проект за бюджет, в който специалната рамкова програма за наука и изследвания "Хоризонт 2020" е намалена от 80 op 70 miljard. euro.

"България трябва да си постави за цел да развива и науката и иновациите и една модерна икономика, която да промени страната до 2020 g. Това първо трябва да се постави като цел и да се търси с всички средства, включително национално съфинансиране и специално насочени политики" , добави Калфин.

По време на дискусията учени от БАН и от българските университети настояха да бъде създадена специална оперативна програма за наука в България, за да може да се направят целенасочени инвестиции в науката и в модернизирането на българската икономика.

Такова решение може да вземе правителството, а то дава противоречиви сигнали по въпроса – отначало всички бяха против, след това образователният министър поиска такава програма, сега и президентът говори в тази посока, но решение още няма, коментира Калфин.IMG_1357

„Хоризонт 2020“ е целеви инструмент за финансиране на върхови постижения в областта на науката и новите технологии с бюджет 80 млрд.евро. Van 2014 g. чрез него ще могат да се финансират проекти за иновации във всички сектори на икономиката. От програмата могат да ес възползват университети, институти, иновативни компании и малки и средни предприятия.

Представителите на академичната общност на дискусията предупредиха, че липсата на политика за развитие на науката означава, че българските учени няма да останат в страната.

Reacties zijn gesloten.