Oczekiwanie na powrót „politykę ciepła słonecznego”

stock-photo-barbed-wire-flag-flags-conflict-national-korean-korea-north-korea-south-korea-715487f3-09c6-40f7-b932-167902d50767W przyszłym tygodniu odbędzie się pierwszy powojenny oficjalne spotkanie przywódców USA i KRLD. Spotkają się twarzą w twarz dwubiegunowy ideologii Narodowej - „wyjątkowości” USA i koreański „Dżucze”. wyobrazić sobie, Spotkanie będzie sukcesem. Kwestia tego, co uważa się za sukces nie omówi - най-вероятно първите преговори няма да свършат с нищо по-важно от обявяването на намерения, но за сегашните условия и това е много. Да предположим, че основният резултат от преговорите ще бъде началото на излизане на севернокорейския режим от международната му изолация. Кой и какво ще получи от този изход?

Разделянето на Корея, което всъщност се случи през 1945 g. и бе затвърдено три години по-късно след войната, не е официално признато нито на север нито на юг. Както Конституцията на КНДР, така и Конституцията на Република Корея твърдят, че на Корейския полуостров има само едно легитимно правителство. Според Северна Корея, това правителство е в Пхенян, а според Юга - напротив, в Сеул. От гледна точка на южнокорейското законодателство, КНДР не е дори "самопровъзгласена република", ale "анти-държавна организация". От гледна точка на правителството на Северна Корея всичко е точно обратното: Южна Корея е територия, окупирана от Съединените щати, която се управлява от марионетки, а не от легитимен режим.

Двете страни понякога предприемаха много екзотични стъпки, за да докажат, че силата им се разпростира върху целия Корейски полуостров. По-специално, според конституцията на Северна Корея до 1972 g. столицата й беше официално Сеул, докато Пхенян се смяташе само временно седалище на севернокорейския лидер. Z drugiej strony, президентът на Южна Корея все още назначава управители на севернокорейските провинции. Управителите, oczywiście, не се явяват в провинциите, които са им поверени, но пък разполагат със специално построена сграда в покрайнините на южнокорейската столица за офисите си.

Въпреки това, цялата тази реторика отдавна няма нищо общо с действителността. Както на север, така и на юг все още има сили, които смятат, че обединяването на страната е актуална, макар бъдеща, политическа задача. Въпреки това, мнението, че обединяването на Севера и Юга е не само нежелателно, но и изключително опасно, има все по-голямо влияние върху Корейския полуостров.

Но, както вече беше посочено, клетвата за вярност към идеала за обединението продължава да бъде важна част от официалната реторика на двете корейски държави - видяхме го отново на трите срещи на среща на високо равнище през последните пет седмици. Това се дължи главно на факта, че национализмът играе важна роля в доминиращата идеология както на север, така и на юг. Корейският етнически национализъм, oczywiście, предполага, че всички "хора от корейски кръв" трябва да живеят в една и уникална корейска държава. Следователно идеята за обединение е неразделна част от националистическия идеологически пакет, от който нито Сеул, нито Пхенян вече могат да откажат.

В предишния брой на „Глобус“ подчертахме желанието на лидерите на Южна и на Северна Корея да започнат процеса на обединението на полуострова, за което и в Пхенян и в Сеул отдавна имат разработени формули.

Два са основните варианта. Първият предполага „усвояването“ на едната страна от другата в резултат на шокови събития. Вторият модел, съществуващ както на север, така и на юг, предполага поетапна конфедерация. Очевидно е, че това е много дълъг процес, който е възможен само при осъществяването на съвместни икономически и политически проекти. Въпреки това, в условията на санкции, е невъзможно подобни проекти да бъдат изпълнени, поради което основната задача е постепенно да бъдат премахнати санкциите за КНДР. Но това зависи от Съединените щати .

А как ще се отнесат другите основни играчи към подобно развитие?

Chiny

За Китай всеки сценарий на нормализиране на Корейския полуостров е полезен. Ситуацията, в която КНДР за КНР е един вид териториален "буфер" срещу американските войски, разположени в Южна Корея, беше характерна за двадесети век. Много по-лоша е възможността за разполагането на противоракетни комплекси THAAD в Южна Корея.

Ако отношенията на Вашингтон с Пхенян не се нормализират, следващият обитател на Белия дом (независимо дали е демократ или републиканец) може да реши, че тази игра не е изгодна и следва да се върне към стратегията на военно възпиране на КНДР. А предпоставки за такъв вариант има. В светлината на сегашното състояние на отношенията между САЩ и Русия е трудно да си представим, че договорите START и INF имат бъдеще. dlatego, може да се предположи, че в някакъв момент ще се появят американски ракети със среден и малък обсег в Южна Корея и вероятно в Япония. За Китай подобно развитие на събитията е абсолютно неприемливо, поради което всяка нормализация на ситуацията на Корейския полуостров ще бъде приветствана за тях.

Докато обединяването на двете Кореи остава хипотетичен сценарий, сближаването между Сеул и Пхенян не представлява заплаха за Пекин. Обединена Корея обаче е различен сценарий, който се разглежда с голяма предпазливост в Пекин, тъй като при него има шансове „новата“ Корея да остане в американската орбита.

Безядреният статут на Корейския полуостров според болшинството политолози ще бъде главното условие за подкрепа от външни сили (включително Китай) на евентуално обединение на Юга и Север. Националистическите настроения в една обединена Корея ще бъдат много големи и поради тях е трудно да си представим нейната денуклеаризация, но всички големи играчи ще настояват за това.

Въпреки това има съществена възможност, че при една обединена Корея сегашният американско-южнокорейски съюз постепенно ще губи стойност, а корейската нация от американски спътник ще се обърне към китайците - при условие, че Южна Корея ще поеме на север, а не обратното.

Отношенията между Китай и Южна Корея от няколко години са в подем. Wcale nie!, въпреки много сложните исторически отношения на Небесната империя с корейската държава (която векове е била зависима от Китай), Япония на битово ниво е възприемана като много по-враждебна.

Днес за Китай е важно да не стои настрана от процеса. Засега за китайското ръководство събитията се развиват в правилна посока, ако се съди по неотдавнашното посещение на Ким Чен-ун в Пекин, където той се показа като лидер с тактически умения.

Япония

За разлика от Китай, Япония не харесва нито един от двата сценария.

Хегемонията на Китай в Азия е сериозна заплаха за Япония, а появата на нов китайски съюзник в региона допълнително ще усложни отношенията между Токио и Пекин. В този случай Япония ще бъде най-настойчива за разполагането на нейна територия на американски противоракетни системи и вероятно на още по-значителен военен контингент от САЩ.

Всъщност цялата военна стратегия на Япония също ще бъде ревизирана ускорено. Японците не са обичани нито в Китай, нито в Корея: твърде свежи в паметта им са ужасите от японската окупация от най-новата история и поради това в общественото съзнание на трите страни няма помирение.

Освен това икономическата мощ на обединена Корея ще се увеличи значително, макар и не веднага. А за Япония това не е добра новина. Дори в случай на ограничено сближаване между Пхенян и Сеул, Япония също ще бъде в неизгодна позиция, тъй като е най-вероятно Китай да бъде водещ в този процес.

Oczywiście, в Токио не могат да не подкрепят премахването (или значителното отслабване) на севернокорейската ядрена заплаха, но да се предполага, че Пхенян ще се откаже от ядрените оръжия изведнъж е наивно, тъй като това сега е гаранцията за оцеляване на режима, колкото и да са затоплят отношенията на Ким Чен-ун с външния свят. А по този начин ядрената заплаха за Япония остава реалност.

Rosja

За Русия нормализирането на отношенията на Корейския полуостров е добра новина. Нейните отношенията със Сеул и Пхенян не са пълни с комплекси, с които при появата на нов играч в региона е длъжен да балансира Китай. Но за Москва в случай на обединение на Корея за пореден път възниква въпроса в кой лагер - китайския или американския – ще се окаже новата държава. В първия случай се появява нов силен съюзник на Китай в Азия и то граничещ с Русия, а при втория - американски ракети, които се приближават непосредствено до руската граница в Далечния изток.

to, че Северна Корея се превърна след Русия и Китай в третата държава, способна да нанесе удари по територията на Съединените щати не може да не е било фактор в стратегическото възприятие на света от московските кабинети. Това може би е и обяснението, че сегашното развитие на диалога между Вашингтон и КНДР се осъществява на практика без посредничество от Русия, което, oczywiście, трябва да е малко обидно за новата руска дипломация. Москва се опита да компенсира изоставането си чрез закъснялата визита на Лавров в Пхенян през миналата седмица.

Във всеки случай нивото на влияние на Москва върху режима в Пхенян е несравнимо с това на Китай. Кремъл няма възможностите на Пекин да получи от Ким Чен-ун нещо, което е в разрез с интересите на севернокорейския режим.

Оказва се, че за никой в региона обединението на Корея не е особено необходимо. Не съществуват предпоставки за нейното обединение чрез асоциация, а за поглъщането на едната Корея от другата никой не е готов.

Във всеки случай обединение няма да се случи след срещата в Сингапур на 12 czerwiec. В същото време, най-вероятният сценарий е за връщане към "политиката на слънчева топлина", която се провеждаше в края на миналия и началото на този век, от южнокорейския президент Ким Те Джунг: тесни икономически връзки, изпълнения на спортисти под общ флаг и постепенно отваряне на туристическите атракции на Северна Корея за южняците.

При сегашните условия и това е много.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.