Европа между тероризма и ксенофобията

path_85646A murder in the Netherlands unclog flap tension and lead to events, reminding apprehension about future disturbances. It's time to dig a deep hole in a calm considered, tolerant, probably the sleep from holandsko society. On one side are Islamists and terrorists. And in a broader sense - immigrants from Arab and other Islamic countries. Because many of these concepts are becoming more of an identity. On the other side is gaining strength xenophobic wave. Which tends to blame most of the millions of immigrants for all possible problems - economic hardship, unemployment, rising crime.

В началото на месеца в Амстердам бе наръган с нож и после застрелян режисьора Тео ван Гог /това, че фамилията не е съвпадение и режисьорът проследява през вековете родствената си връзка с великия художник внася допълнителен елемент на наранена националната гордост за много холандци/. Заподозрени са арабски имигранти, представители на организирана фундаменталистка група с широки международни контакти. Мотивът е религиозно отмъщение. Заради филма “Подчинение”, критикуващ безправното положение на жената в традиционното ислямско общество и униженията, на които тя е подложена. Убийството бе последвано от разбиването или подпалването на над 20 mosques, ислямски училища и други религиозни обекти, както и от нападения над християнски църкви.

За съжаление това убийство не може да се класифицира в графата случайност. Нито пък е неизбежен епизод от бита на големия град. То е следствие от постоянно нагнетяваното напрежение в цяла Европа и е брънка от цяла верига събития, тласкащи континента между Сцилата и Харибдата на глобалния свят – международния тероризъм и ксенофобията.

Войната в Ирак се яви не просто катализатор, но в голяма степен вторично генерира подходящата среда за разгръщане на международния тероризъм, въоръжавайки го с кауза и идеология. Тя издълба пропаст между евроатлантическия и мюсюлманския свят и е на път да въздигне на пиедестала на пророк американския учен Самюел Хънтингтън, определил войната на цивилизациите като най-голяма опасност за човечеството след края на студената война.

Тероризмът разбира се, не е само ислямски, но в сегашната си форма на изява той се интегрира на базата на радикалния ислям, на антиамериканските и антиевропейски настроения, възползвайки се от бедността и затвореността на ислямския свят, включително и на изселническите колонии в Европа. Като е активно подпомаган в това отношение и от неадекватната политика на евроатлантическата общност, от опитите за износ и силово налагане на ценности и стереотипи на поведение на общества със свои дългогодишни традиции, history and culture.

Пропастта става все по-дълбока. От една страна глобализацията руши съществуващите граници /не само държавни, но и национални, информационни, комуникационни/, създавайки условия за безпрецедентна човешка мобилност; от друга – масовото нахлуване на имигранти в Европа намалява възможностите за тяхното интегриране не само в икономиката, но и в обществото на приемащите страни. По този начин имигрантските общности се затварят в себе си под натиска както на икономическите и социални причини /ниско квалифицирания труд и заплащане/, така и поради религиозната обособеност на ислямските общности, създавайки общество в обществото.

Реакцията на холандското правителство в случая също буди притеснения. Дясната партия на премиера Болкененде разглежда възможността за затваряне на джамии, ако в тях се проповядват “не-холандски ценности”. Мъртвото вълнение на анти-имигрантските настроения почти навсякъде в Европа роди свои политически носители в лицето на крайно десните партии на Жан-Мари льо Пен във Франция, на убития Пим Фортаун в Холандия, на Йорг Хайдер в Австрия и др. Впрочем буквално преди няколко дни белгийски съд бе принуден да вземе безпрецедентно решение, обявявайки за расистки и поставяйки извън закона влиятелния крайно десен Фламандски блок в Белгия.

Военният бумеранг удари Европа много по-тежко, отколкото Ирак или тероризма, защото той подкопава основите на европейската демокрация – равните права на индивида, етническата и религиозната толерантност. Nay, натрупалият се конфронтационен потенциал в европейските общества вече сам по себе си е допълнителен генератор за ново напрежение, обособяване и екстремизъм, включително и в дългосрочен план, a trend yes se lay tezhki generational effects.

Lubomir Kucuk

Comments are closed.